Hoeveel kan ik lenen?

Je kunt het beste beginnen bij het bereken van jouw maximale hypotheekbedrag volgens de CHF-norm.  Zo weet je precies wat je kunt lenen en welke huizen binnen jouw budget vallen.

Soms is er meer mogelijk en kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor een starterslening. Onze hypotheekadviseurs vertellen het je graag.

Als je weet wat je kunt lenen, dan kan de zoektocht beginnen naar het huis van jouw dromen.

Zelf doen of laten doen. Op websites als funda.nl en jaap.nl vind je het grootste woningaanbod van Nederland. Via deze sites kun je zelf op zoek gaan naar een huis. Maar je kunt ook een aankoopmakelaar in de arm nemen. Die gaat dan voor jou op zoek. Houd er wel rekening mee dat dit extra kosten met zich meebrengt. Hypotheek Drachten werkt nauw samen met Makelaardij Friesland. 

Woning bezichtigen

Heb je een huis gevonden dat aan je wensen voldoet dan maak je een afspraak met de makelaar om de woning te bezichtigen. Ben je na de bezichtiging enthousiast, doe dan niet gelijk een bod. Het is verstandig om de woning nog een keer te bezichtigen. Je kunt dan eventueel je eigen makelaar meenemen. Hij kijkt met andere ogen naar de woning. Ook is het laten doen van een bouwkundige keuring een verstandige zet, waarmee je vervelende verrassingen in de toekomst voorkomt.

 

De juiste prijs bieden en onderhandelen

Je hebt je droomhuis gevonden en ziet jezelf daar al wonen. De vraagprijs van de woning ligt onder jouw maximum budget.  Maar dan begint het spel.  De eerste stap is het uitbrengen van een bod.  Heb je een aankoopmakelaar in de hand genomen dan overlegt hij met jou  het openingsbod. Heb je geen makelaar dan bepaal je zelf je openingsbod. Om het bod te bepalen adviseren we eerst een aantal zaken te onderzoeken:

Via www.kadaster.nl  vraag je de verkoopprijzen op van huizen in de buurt.

Staat het huis in een gewilde wijk.

Wil je verbouwen aan de woning en wat zijn de kosten hiervan. Je onderzoekt wanneer de huidige eigenaar het huis heeft gekocht en wat deze eigenaar er toen voor heeft betaald. Ook vraag je waarom  de huidige eigenaar het huis verkoopt, hoe lang het al te koop staat en of de verkopers al een andere woning hebben gekocht..

Al deze factoren bepalen je eerste bod. Je begrijpt dat sommige factoren zoals het feit of iemand al een ander woning heeft  het mogelijk maakt om een lager bod te doen. Maar zorg er bovenal voor dat je voldoende financiële ruimte overhoudt voor de leuke dingen in je leven. Bij het maken van een financieel advies houden de adviseurs van Hypotheek Drachten hier rekening mee.

Voorlopig koopcontract

Wanneer je het eens bent over de koopsom dan teken je een voorlopig koopcontract. Na het onderteken heb je nog drie dagen bedenktijd. In deze drie dagen kun je, zonder opgaaf van reden, van de koop afzien. Neem  altijd de volgende ontbindende voorwaarden op in het koopcontract:

  •  Voorbehoud van financiering

Lukt het niet om de financiering rond te krijgen dan wil je natuurlijk afzien van de koop. Dit is alleen geldig als je een afwijzing van een geldverstrekker kunt overleggen. Neem voor de financieringstermijn  minimaal een periode van vier weken op. Dat geeft  je voldoende tijd om een passende hypotheek te zoeken.

  • Voorbehoud van bouwkundige keuring

Laat voor deze woning een aankoopkeuring verrichten door een onpartijdige makelaar. Wanneer je daarin iets tegenkomt wat je niet aanstaat wil je het recht hebben om op grond van het rapport van deze keuring zonder enige nadere toelichting, de koopovereenkomst te ontbinden.

  • Voorbehoud van NHG-financiering

Wanneer je tegen een lagere rente wilt financieren met een Nationale Hypotheek Garantie dan dien je dit ook expliciet op te nemen in de ontbindende voorwaarden.

Wil je na het tekenen van het koopcontract toch nog afzien van de koop en kun je geen aanspraak maken op de ontbindende voorwaarden? Dan moet je een boete (waarborgsom) betalen. Dit is vaak 10% van de koopsom.

 Hypotheek afsluiten

Tijdens de 4 weken na het tekenen van het voorlopig koopcontract gaan we voor jou op zoek naar de best passende hypotheek.  Vooraf hebben we jouw financiële situatie in kaart gebracht waarop we een helder beeld schetsen van jouw mogelijkheden. 

We vergelijken verschillende aanbieders met elkaar op basis van o.a. je maandlasten en kiezen samen met jou de beste oplossing(en).  Wij vragen de offertes voor je aan en sturen alle benodigde documenten naar de hypotheekverstrekker.

Overdracht bij de notaris

Als de hypotheekverstrekker de hypotheek heeft geaccepteerd, worden alle stukken doorgestuurd naar de notaris. Bij de notaris vindt de eigendomsoverdracht plaats en passeert de hypotheekakte. Vanaf nu ben jij de eigenaar van je droomhuis!

We helpen je graag bij deze grote stap in je leven. Bel ons of kom langs in ons kantoor aan de Markt 4 te Drachten.