Huis overnemen of verkopen

Wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, dan zijn alle bezittingen en alle schulden gemeenschappelijk. Daaronder valt ook het huis. Er zal dus een oplossing gevonden moeten worden als je gaat scheiden.

Een van beide neemt het huis over

Als een van beide in het huis wil blijven wonen dan neemt de overnemende partner het huis en de daarbij horende hypotheekschuld over. De vertrekkende partner wordt dan gecompenseerd met de helft het bedrag van de overwaarde van het huis. Wanneer er geen overwaarde maar een restschuld in het huis zit, wordt degene die het huis op naam krijgt juist gecompenseerd. 

Het is in sommige gevallen ook mogelijk om een extra hypotheek op het huis te nemen om het huis over te nemen. Vanzelfsprekend moet deze extra hypotheek wel te betalen zijn voor degene die het huis volledig op naam krijgt. Het helpt hierbij als er een hoge overwaarde op het huis zit. 

Als het huis gekocht is op basis van de inkomens van beide (ex) partners dan is het vaak niet mogelijk voor een van beide partijen om het huis zelf over te nemen. In dat geval zal het huis meestal verkocht moeten worden.

Het huis wordt verkocht

Als er voor gekozen wordt om het huis te verkopen, dan zijn er twee mogelijkheden. Of er blijft na de verkoop van het huis overwaarde op over, of er blijft een restschuld over na de verkoop. 

Verkopen met een overwaarde

De overwaarde op het huis na de verkoop is een gezamenlijk eigendom. Dit betekent dat beide partijen de helft van deze overwaarde krijgen. Wanneer je vervolgens weer een ander huis koopt is het wel opletten geblazen. Deze overwaarde moet je namelijk opnieuw in je huis investeren wanneer je binnen drie jaren weer een ander huis koopt.

Verkopen met een restschuld

Wanneer je na de verkoop van het huis met een restschuld achterblijft, wordt ook deze restschuld verdeeld over de (ex) partners. Wanneer het om een NHG hypotheek ging, zou de restschuld kwijtgescholden kunnen worden. Hierover informeren we u graag. Wacht hier echter niet te lang mee want er gelden wel voorwaarden voor het kwijtschelden voor restschulden.

Als je vragen hebt, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!