Rente na middeling blijkt geen zuivere rente

Ten eerste spreekt de Rabobank van een zuivere rentemiddeling terwijl ze zelf wel degelijk een opslag berekenen van 0,2 procent en ze daarnaast nog wijzigingskosten in rekening brengen van 350 Euro. Zo zuiver is de renteverlaging dus ook weer niet. Er wordt door de klant gewoon betaald voor opslag en wijzigingskosten.

 

Langere looptijd

Daarnaast zit de klant na rentemiddeling vast aan een (nieuwe) vaste rente met een langere looptijd dan de oorspronkelijke vaste rente. Stel dat de actuele rente voor tien momenteel jaar vast staat op 2,8 procent terwijl u nog een vaste rente van 5,4 procent heeft die nog 3 jaar loopt. Dan komt u via een rekensom uit op een rente van 3,8 procent voor een periode van 10 jaar. De berekening is hieronder weergegeven.

 

•Lopende hypotheekrente 5,4% x 3 jaar is 16,2%

•Nieuwe gekozen rente 2,8% x 7 jaar is 19,6%

•Totaal is dit (in 10 jaar) 35,8%

•De hypotheekrente wordt nu 3,58% (35,8% : 10)

•Opslag Rabobank 0,20%

•Daadwerkelijke rente 3,78%

 

Geen vrijstelling renteboete

Uit de bovenstaande berekening blijkt inderdaad dat de rentemiddeling leidt tot een renteverlaging. Toch kan het zijn dat u alsnog bedrogen uit komt. Wat namelijk minder duidelijk wordt in het bericht van de Rabobank is dat u na rentemiddeling geen aanspraak meer kan maken op de vrijstelling van de eventuele boeterente bij verhuizing. Terwijl u na rentemiddeling wel veel langer vast zit aan de nieuwe vastgestelde rente. 

 

In het voorbeeld hierboven zou u in plaats van de oorspronkelijke 3 jaar, 10 jaar vast zitten aan de nieuwe vaste rente. Mocht u in die 10 jaar willen verhuizen, dan zult u dus toch de boeterente moeten betalen van de Rabobank. De boeterente mag conform de Gedragscode Hypothecair Financieren maximaal 3 procent van de hypotheek zijn. Bij een hypotheek van 200.000 Euro zou de maximale boeterente dus maar liefst 6.000 Euro bedragen. 

 

Mocht u na rentemiddeling dus willen verhuizen, dan is de kans groot dat u een boeterente moet betalen. In dit geval leidt de rentemiddeling alleen tot een financieel voordeel voor de Rabobank. Wij zijn dan ook benieuwd hoe duidelijk de uitleg van de Rabobank zal zijn bij de adviesgesprekken over rentemiddeling.