De huizenprijzen stijgen minder hard, de bezichtigen worden rustiger en de vraagprijzen worden naar beneden bijgesteld. Toch betekent dit niet dat de woningkrapte voorbij is, de gekte is alleen minder. Uit de NVM krapte-indicator blijkt dat potentiële kopers vorig kwartaal nog keuze hadden uit 3,6 woningen. Inmiddels staat die indicator op 3,9 woningen. Een kleine vooruitgang dus.

Nieuwbouw en bestaande bouw

Eén van de redenen voor deze afvlakte is dat de vraagprijzen bijna hun limiet hebben bereikt. Vooral bij nieuwbouwwoningen is dit het geval. Dat komt mede door de steeds weer nieuwe eisen die worden gesteld tijdens het bouwproces om te kunnen voldoen aan de klimaatregelingen. Denk aan nieuwe manieren van isoleren en alternatieven voor het gebruik van gas. Een andere reden is dat  eigenaren van nieuwbouwcomplexen er vanuit gaan de hoofdprijs te kunnen ontvangen waardoor ze de woningen soms voor een veel te hoge prijs op de markt zetten. Hierdoor zien steeds meer consumenten af van de koop. Maar ook bij bestaande bouw haken steeds meer mensen af. Uit een enquête van een brancheverering blijkt dat inmiddels 60% van de potentiële kopers af ziet van aankoop vanwege de huidige vraagprijzen.

Prijzen blijven stijgen, zeker in Groningen

Toch blijven de woningprijzen stijgen, alleen op een veel rustiger tempo dan een jaar geleden. En dat de schaarste aan woningen nog steeds aanwezig is, is goed te zien in Groningen. Er wordt namelijk in geen enkele andere stad meer naar huizen gezocht dan in de gemeente Groningen. Een woning is daar dan ook binnen een maand verkocht.

Wij snappen dat het kopen van een huis een grote financiële beslissing is. Wij geven je daarom graag advies, samen bekijken we de mogelijkheden. Kom gerust bij ons langs voor een kop koffie en een vrijblijvend gesprek.