Bij verschillende hypotheekverstrekkers is het namelijk niet mogelijk om te verhuizen van een huis mét Nationale Hypotheek Garantie (NHG) naar een duurder huis zonder NHG.

Als je plannen hebt om binnen een aantal jaar te verhuizen van een huis met NHG naar een duurder huis zonder NHG, dan zou je in veel gevallen dus beter af zijn met een hypotheek met een kortere rentevaste periode. Daarvan is de rente namelijk nog lager.

De VEH zegt dat deze tegenvaller steeds meer starters zal treffen door de gedaalde NHG-grens en de stijgende huizenprijzen. Klanten van ING, Allianz, bijBouwe en Hypotrust Goede Start kunnen volgens de VEH gedupeerd kunnen worden. Allianz en Hypotrust verstrekken namelijk alleen hypotheken met NHG waardoor de klant niks heeft aan een verhuisregeling wanneer die verhuist naar een woning zonder NHG. Bij de ING en bijBouwe vervalt de verhuisregeling als je besluit te verhuizen naar een woning zonder NHG.

Volgens de VEH zijn verhuisregelingen vaak te onduidelijk doordat de uitleg hierover erg lastig te vinden is. De VEH eist verder dat ING en bijBouwe de NHG-beperking schrappen en dat Allianz en Hypotrust klanten een kortere rentevaste periode aanbieden of boetevrij laten overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.