In welke gevallen dit interessant is, hangt af van de volgende factoren:

1. Ontwikkeling van de hypotheekrente

Raadpleeg een adviseur over de renteverwachting voordat je de hypotheekrente vastzet. Wanneer je kiest voor een lange rentevastperiode maar de hypotheekrente daalt, ben je duurder uit.

2. De hoogte van de lening

Door de hypotheekrente langere tijd vast te zetten is het mogelijk om meer te lenen. Bij een rentevastperiode vanaf 10 jaar gebruiken banken namelijk de werkelijke rente in plaats van de toetsrente bij de berekening van de maximale hypotheek. En de werkelijke rente is op dit moment lager dan de toetsrente.

Wanneer je niet maximaal leent of de hypotheek aan het aflossen bent dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit met een korte rentevastperiode. Zo daalt de rente mee met met het aflossen van je hypotheekschuld.

3. Woonhorizon

Wanneer je niet zeker weet of je lang in de woning zult gaan wonen is het niet verstandig om de hypotheekrente lang vast te zetten. Je betaalt dan voor de zekerheid die je niet nodig hebt. Wel kun je bij een lange rentevastperiode kiezen voor een verhuisregeling. De hypotheek wordt dan bij het kopen van een ander huis meeverhuisd onder dezelfde voorwaarden. Somige geldverstrekkers hebben voorwaarden die je ervan weerhouden de hypotheek mee te verhuizen, laat je daarom goed adviseren wanneer je kiest voor een langere rentevast periode.

Wil je graag meer informatie neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.