Bij veel aankopen bestaat er een garantieperiode maar bij waarschijnlijk je grootste aankoop, het kopen van een huis, is hiervan nog geen sprake. Wanneer je nu een nieuwbouwwoning koopt, is de aannemer namelijk na de oplevering niet meer aansprakelijk wanneer er iets mis is. Vanaf 2021 komt daar verandering in en moet de aannemer aantonen dat er aan de regelgeving is voldaan. Wanneer bij oplevering blijkt dat de woning niet volgens regelgeving en gemaakte afspraken is gebouwd, krijgen opdrachtgevers en kopers betere mogelijkheden om de aannemer aan te sporen tot herstelwerkzaamheden.

Sommige gebreken zijn bij oplevering namelijk lastig te zien. Wanneer de muren bijvoorbeeld niet haaks op elkaar staan, kan dit voor ernstige problemen zorgen bij het inmeten van de keuken. Ook het schilderwerk van de onderkant van kozijnen is moeilijk te controleren maar wanneer dit niet juist gedaan is, kan dit vochtproblemen veroorzaken.

Nieuwbouwwoning kopen voor 2021

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te kopen in bijvoorbeeld Vrijburgh, Drachtservaart of Boornbergum en is deze wet nog niet van toepassing, dan is het verstandig om door een onafhankelijk bureau een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Zij controleren de woning  op gebreken en wordt er duidelijk of de bouw overeenstemt met de technische omschrijving en tekeningen. Op deze manier heb je meer zekerheid dat je van alle gebreken op de hoogte bent voordat de opleverdatum plaatsvindt, zodat de aannemer nog aansprakelijk is.