Wanneer laat je een hypotheek oversluiten?

Het oversluiten van een hypotheek kan in verschillende gevallen gunstig zijn. Nu de rentes laag zijn, zou het kunnen zijn dat je een lagere hypotheekrente kunt krijgen (en daarmee lagere maandlasten) door je hypotheek over te sluiten. Daarnaast kun je je hypotheek oversluiten met een verhoging als je wilt verbouwen. Daarmee zou je de verbouwing kunnen financieren. Wanneer je huis overwaarde heeft, is het ook vaak mogelijk om een hypotheek te krijgen met een lagere hypotheekrente. Dit kan ook weer resulteren in lagere maandlasten.

Wat bijna altijd een mooi moment is om je  hypotheek over te sluiten, is aan het einde van de rentevaste periode. Aan het einde van de rentevaste periode betaal je waarschijnlijk namelijk geen boeterente bij het oversluiten van de hypoteek. Als je op een ander moment je huidige hypotheek laat aanpassen dan betaal je waarschijnlijk wel boeterente.

Vanzelfsprekend verschillen de mogelijkheden per geval. Wij kunnen samen alle kosten en baten voor je in kaart brengen. Zo kunnen we voor je uitzoeken of het oversluiten van je hypotheek in jouw geval gunstig kan zijn.

Wat is boeterente?

Normaalgesproken zet je de rente van je hypotheek voor een bepaalde periode vast (de rentevaste periode).  Zo weet je waar je de komende periode aan toe bent wat betreft de hypotheekrente. Door deze rentevaste periode gaat ook de hypotheekaanbieder uit van bepaalde rente-inkomsten. Wanneer je besluit om je hypotheek over te sluiten of om een nieuw rentepercentage vast te leggen, dan komen de verwachte rente-inkomsten van de hypotheekaanbieder ook te vervallen. Om de hypotheekaanbieder hiervoor te compenseren, moet je meestal boeterente betalen. Tenzij je dus tegen het einde van je rentevaste periode zit. 

Overzicht kosten bij oversluiten hypotheek

Los van de boeterente die je mogelijk moet betalen, brengt het oversluiten van een hypotheek nog andere kosten met zich mee. Deze oversluitkosten zijn echter wel fiscaal aftrekbaar als de nieuwe hypotheek een lening vervangt voor de aanschaf, verbetering of het onderhoud van je eigen woning. Wanneer je geld leent om de oversluitkosten te betalen, dan heb je over dit deel van de lening geen recht op renteaftrek.

Hieronder hebben we de kostenposten voor je op een rij gezet. 

  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Hypotheekaktekosten
  • Taxatiekosten
  • Kosten Nationale Hypotheek Garantie (indien van toepassing)
  • Boeterente (indien van toepassing)

Informeren is bij ons gratis!

Het oversluiten van een hypotheek brengt dus verschillende kosten met zich mee maar het kan onder de streep zeker gunstig zijn. Ben je benieuwd hoe het met jouw situatie zit? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag.

Dit geldt ook als je simpelweg wat meer informatie wilt hebben over bijvoorbeeld de fiscale gevolgen van het oversluiten, over de boeterente of over het aanpassen van je hypotheekvorm. Bij ons is je laten informeren namelijk gewoon gratis!