De rentevaste periode & boeterente

Wanneer je vóór het aflopen van de rentevaste periode de hypotheek wil oversluiten, moet je een boete betalen. De hoogte van deze boete hangt samen met de looptijd van de rentevaste periode. Hoe langer de rente vast staat, des te hoger de boete. 

 Indien de rentevaste periode binnen een jaar afloopt, adviseren wij om rustig af te wachten. In de meeste gevallen verdien je deze namelijk niet zo snel terug. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Benieuwd hoe het in uw situatie is? Tijdens een vrijblijvende afspraak kijken we graag samen naar uw mogelijkheden.

Oversluiten naar een andere bank

Je hoeft bij het oversluiten van een hypotheek natuurlijk niet perse bij dezelfde bank te blijven. Als je overstapt naar een andere bank, zal deze jouw inkomen en de waarde van jouw woning opnieuw onder de loep nemen. Als blijkt dat jouw woning minder waard is dan de hypotheek die er op zit, dan zal een nieuwe bank helaas niet met je in zee gaan.

Als de bank wel besluit om met je in zee te gaan, dan betaal je voor deze nieuwe hypotheek opnieuw de afsluitkosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten voor hypotheekadvies en voor de taxatie en de notaris.

Rentemiddeling

Bij een hoge boeterente, kun je om rentemiddeling vragen. In dit geval wordt de oude rente en de nieuwe rente gemiddeld. Hierin wordt ook de boeterente verwerkt waarvoor je een opslag betaalt. Niet iedere bank doet aan rentemiddeling. Omdat de meeste banken bij rentemiddeling niet rekening houden met het boetevrije deel dat je jaarlijks mag aflossen, valt rentemiddeling in de meeste gevallen ongunstig uit. Let hierbij dus goed op!

Jouw situatie

Bij het oversluiten van een hypotheek is jouw hypotheekvorm erg belangrijk. Meer over de verschillende hypotheekvormen kun je lezen op onze pagina over hypotheken. Natuurlijk zal de nieuwe hypotheek ook moeten voldoen aan de strengere hypotheekregels die nu gelden. Zo mag je nu minder geld lenen dan vroeger. 

Of het oversluiten van de hypotheek ook voor jou gunstig is, hangt dus af van verschillende factoren. Tijdens een vrijblijvende afspraak, vertellen we je graag alles over jouw mogelijkheden.