Voorbehoud van financiering

De meest voorkomende voorwaarde is de voorbehoud van financiering. Dit houdt in dat wanneer jij niet in staat bent om de financiering rond te krijgen, je nog onder de koop uit kan. Wanneer er geen voorbehoud van financiering is meegenomen en de kopers kunnen het huis toch niet betalen, dan moeten zij in sommige gevallen 10% van de koopsom betalen. Dit kunnen grote bedragen zijn. Vaak wordt er in de koopovereenkomst opgenomen hoeveel tijd de kopers hebben om de financiering rond te krijgen. Dit gaat meetal over een periode van zes weken. Wil jij geen risico lopen, dan raden wij je aan om voor het bezichtigen van een woning een oriënterend gesprek aan te vragen bij een hypotheekadviseur.

Voorbehoud bouwtechnische keuring

Soms ziet een woning er als nieuw uit, maar is er van alles mis met de fundering. Om te voorkomen dat je hier pas achter komt nadat je de woning hebt gekocht, is het verstandig om een voorbehoud bouwtechnische keuring op te laten nemen. Hiermee voorkom je dat je onverwachts voor grote onderhoudskosten komt te staan. Bij een bouwtechnische keuring wordt de woning door een specialist geïnspecteerd op (verborgen) gebreken en krijg je een inzicht in de bouwkundige staat. Je kunt in de koopovereenkomst opnemen dat wanneer de kosten voor het herstel hiervan hoger zijn dan een bepaald bedrag, je de koopovereenkomst kunt ontbinden. Het is ook mogelijk om dit op basis van een bepaald onderhoud te doen in plaats van een bedrag.

Voorbehoud verkoop eigen woning

Ben je in het bezit van een eigen woning dan is er een mogelijkheid dat je eigen woning niet wordt verkocht voordat je je nieuwe woning intrekt. Om te voorkomen dat je met twee huizen en dus met een dubbele hypotheek zit, kun je een voorbehoud verkoop van eigen woning op laten nemen. Hiermee kun je nog afzien van de koop wanneer het niet is gelukt om je eigen woning te verkopen. Houd er wel rekening mee dat de verkopende partij niet altijd akkoord gaat met zo’n voorwaarde, omdat het voor hen ook een risico met zich meebrengt.