De mogelijkheden op een rij

Veel eigen geld nodig voor de aankoop van een woning


Het grootste probleem waar je als starter tegenaan loopt is dat je steeds meer eigen geld nodig hebt om een woning te kopen. De hypotheeknormen zijn de afgelopen jaren namelijk aangescherpt. Vanaf dit jaar mag je bijvoorbeeld nog maar 100 procent van de woningwaarde lenen. De extra kosten die bij de aanschaf van een woning komen kijken -bijvoorbeeld overdrachtsbelasting, notaris- en makelaarskosten- moet je dus met eigen geld betalen.

Wat zijn je mogelijkheden als starter?


Je hebt dus relatief veel eigen geld nodig om een woning te kopen. Iets dat voor veel starters een struikelblok is. Toch zijn er ook voor starters met weinig eigen geld mogelijkheden! We zetten ze hieronder voor je op een rijtje. 

De nationale hypotheekgarantie


Als starter kun je gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een garantie op hypotheken voor koopwoningen met een koopprijs tot 265.000 euro. In 2019 stijgt de NHG grens tot 290.000 euro. Als je gebruik maakt van de NHG, heb je een vangnet als je door bepaalde omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen of als er een restschuld zou overblijven na de verkoop van de woning. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen staat hiervoor garant. Door deze garantstelling rekenen de geldverstrekkers ook een lagere rente. Deze ‘korting op de rente’ kan zelfs oplopen tot meer dan 1 procent. En daar profiteer je elke maand natuurlijk weer van.

Schenking


Wanneer je zelf niet genoeg geld hebt om een woning te kopen, zou iemand je met een beetje geluk ook financieel kunnen steunen door het doen van een schenking. Als iemand de financiële middelen heeft, mag diegene een belastingvrije schenking doen tot een maximum van 100.000 euro voor de aankoop van een woning. Zo’n schenking vergroot je opties op de woningmarkt natuurlijk enorm. 

Meer weten? Informeren is gratis!


Wil je meer weten over de mogelijkheden die we in dit artikel noemen? Of heb je vragen over wat je als starter kunt doen op de woningmarkt? Neem dan gerust even vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!