De reden van deze stijging is de ontzettend lage hypotheekrente, die het erg gunstig maakt om de hypotheek over te sluiten en dus de woonlasten te verlagen. Vooral voor mensen bij wie de rentevaste periode binnen twee jaar afloopt is het interessant, omdat de boeterente vaak niet meer zo hoog is. 

Oversluiten van hypotheek, vooral in grote steden

De oversluiters zitten voornamelijk in de grote steden. Met Den Haag als koploper; zij zagen een stijging van 117 procent. Rotterdam, Utrecht en Amsterdam volgen met 84, 69 en 57 procent. 

55-plussers maken vooral de keuze om over te sluiten, zij zijn goed voor zo’n 44,5 procent van alle oversluitingen. Hierna komen de oversluiters in de leeftijd tussen 45 en 55 jaar met bijna 30 procent. De hypotheek van deze groep mensen heeft vaak een rente boven de 4 of 5 procent.

Rentevaste periode

Daarnaast kiezen veel huizenkopers steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Een rentevaste periode tussen de 20 en 30 jaar zorgt voor stabiele maandlasten, en dus voor meer zekerheid. Zo koos 25 procent van alle huizenkopers in 2018 voor een rentevaste periode van 30 jaar, wat in 2017 nog 16,6 procent was. Een rentevaste periode van 20 jaar was in 2018 het meest populair; 45,7 procent van de huizenkopers kozen hiervoor.

Is het oversluiten van je hypotheek interessant voor jou?

Vraag jij je ook af of het oversluiten van je hypotheek lagere maandlasten oplevert? Of heb je vragen over bijvoorbeeld fiscale gevolgen van het oversluiten, over de boeterente of over het aanpassen van je hypotheekvorm? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

 

Meer lezen over het oversluiten van je hypotheek?