Jubelton schenken

Onder een aantal voorwaarden kunt u bij verbouwing of aankoop van een woning recht hebben op een verhoogde vrijstelling op schenkbelasting in 2022 nog tot € 106.671. Deze eenmalig verhoogde vrijstelling heet ook wel de 'jubelton'.

De schenking die in 2022 nog eenmalig maximaal € 106.671 of een deel daarvan wordt verlaagd naar € 28.947 maximaal in 2023. U kunt voor 2023 nog een schenking doen ook als u nog niet het gehele bedrag bij elkaar hebt gespaard. Vervolgens kunt u dit bedrag in 2023 nog aanvullen tot € 106.671. Deze overgangsregeling biedt onder de noemer scheidingsmogelijkheid, de kans om het gehele bedrag alsnog belastingsvrij te schenken. Dit kan onder de voorwaarden die gelden op het moment van het eerste deel van de schenking. De ontvanger van de schenking dient dan wel in 2022 in een aangifte schenkingsvrijstelling een beroep te doen op de verhoogde vrijstelling.

Meer weten over de wijzigingen m.b.t. schenken? Wij informeren u graag geheel vrijblijvend over de nieuwe regels!

ISDE Subsidie voor verduurzamen woning

De ISDE subsidie ondersteunt woningeigenaren in de kosten van verduurzamende (isolerende) verbeteringen die ze uitvoeren in en om hun woning. Bij de ISDE subsidie is het al mogelijk om voor 2 verschillende isolatiemaatregelen samen tot maximaal 30% van de investering terug te krijgen. Hiervoor gelden vanzelfsprekend alllerlei voorwaarden, die uiteindelijk het percentage sudsidie bepalen.

Vanaf 1 januari 2023 is het ook mogelijk om een subsidie aan te vragen voor één isolatiemaatregel. Deze subsidie dekt gemiddeld 15% van de kosten en kunt u aanvragen voor maatregelen die u na 2 april 2022 hebt laten uitvoeren. De aanvraag dient u binnen een jaar te doen, nadat de maatregel is uitgevoerd en betaald.

Neem gerust contact met ons op! Wij informeren u graag over de mogelijkheden m.b.t. lenen en subsidie voor verduurzaming!

Overdrachtsbelasting particuliere beleggers en rechtspersonen gaat omhoog

Overdrachtsbelasting is een belasting die betaald dient te worden wanneer iemand een woning of pand aankoopt. 

De overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers of rechtspersonen verhoogt per 1 januari 2023 van 8% naar 10,4%. Met deze maatregel wordt er vanaf 2023 een verschil gemaakt tussen het type koper, het doel hiervan is starters op de woningmarkt een streepje voor te geven en de kans om er tussen te komen te vergroten. Ben je starter op de woningmarkt, tussen de 18 en 35 jaar oud, en ga je zelf in de woning wonen? Dan betaal je in 2023 geen overdrachtsbelasting tot een maximale aankoopsom van €440.000,-.

Neem gerust contact met ons op! Wij helpen u overzicht te krijgen in alle kosten die met de aankoop van een woning te maken hebben.

Verhoging NHG grens

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je een financieel vangnet voor als je onverhoopt jouw hypotheek niet meer kunt betalen óf als je na de verkoop van je woning met een restschuld blijft zitten. Niet iedere hypotheek kan verstrekt worden onder NHG, hiervoor gelden voorwaarden.

De belangrijkste voorwaarde voor het verstrekken van hypotheken onder NHG is de waarde van de woning, in 2022 is de maximale waarde van €355.000,-. Dit wordt in 2023 verhoogd naar €405.000,-. Met energie besparende voorzieningen wordt de kostengrens in 2023 € 429.300,-.

Meer weten over de NHG en de toepassing hiervan? Schuif vrijblijvend aan bij één van onze adviseurs.

Extra aflossen in 2022

Extra geld aflossen op de hypotheek kan de maandlasten flink drukken, misschien is dit in uw geval mogelijk. 

Niet elke hypotheekverstrekker laat het toe om extra af te lossen, maar als de ruimte er in uw situatie is kunt u dit het beste nog in 2022 regelen. Per 1 januari 2023 wordt deze namelijk verder beperkt tot een maximaal aftrektarief van 36,93%. Dit staat gelijk aan het lage tarief in box 1 van de inkomensbelasting. Belastingplichtigen, waarbij de top van het inkomen in box 1 met 49,5% wordt belast (in 2023 vanaf € 73.071), worden met een hoger tarief belast (49,5%) dan het tarief dat geldt voor de renteaftrek (36,93%)

Neem gerust contact met ons op! Wij informeren u graag geheel vrijblijvend wat de beperking in de gemeenschap van goederen voor u kunnen betekenen!