Een 'coronatoets' voor ondernemers en zzp'ers

Wat is een 'coronatoets'?

Ben je ondernemer of zzp'er en wil je een hypotheek afsluiten met de Nationale Hypotheekgarantie? Dan is er een grote kans dat je een 'coronatoets' moet invullen. Dit met als doel dat verantwoorde financiering voor iedere zelfstandige mogelijk blijft, zonder gehele branches te benadelen.

Wat is er veranderd?

Als voorheen toegang tot de hypotheekmarkt wel of niet werd toegekend, gold dit voor de hele branche. Ten tijde van de coronacrisis kijkt NHG per individuele hypotheekaanvraag wat de beste keuze is. Met enkele verdiepingsvragen in de procedure voor toetsing van het inkomen van zelfstandigen, wordt gecheckt in hoeverre jouw onderneming financieel is getroffen door de coronacrisis en wat dit voor jou betekent.

Meer weten over de 'coronatoets'?

Zelfstandige en wil je meer weten over deze 'coronatoets'? We praten je graag bij!

 

Minder hypotheekrente aftrekken

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Woningbezitters betalen jaarlijks rente over hun hypotheekschuld en mogen deze aftrekken van hun bruto inkomen. Door de betaalde hypotheekrente van het bruto inkomen af te trekken, wordt het belastbare inkomen (het inkomen waar belasting over wordt betaald) lager.

Wat is er veranderd?

Volgend jaar mag je minder hypotheekrente aftrekken als je meer dan 68.507 per jaar verdient. Op het moment is de maximale aftrekpercentage 46%, maar dit is volgend jaar nog maar 43%.

Meer weten over de hypotheekrenteaftrek?

We vertellen je graag meer over wat deze verandering voor jou betekent.

Geen overdrachtsbelasting tot 35 jaar

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland wordt geheven bij de overdracht van een woning. Bij bestaande woningen bedraagt deze belasting 2%, bij een nieuwbouw woning betaal je geen overdrachtsbelasting.

Wat is er veranderd?

Ben je jonger dan 35 jaar, dan is een huis kopen in 2021 voor jou een stukje voordeliger. Vanaf volgend jaar hoeven huizenkopers jonger dan 35 jaar naar alle waarschijnlijkheid geen overdrachtsbelasting tot betalen voor woningen tot 400.000 euro. Tegenwoordig betaal je nog 2% belasting bij de koop van een bestaande woning.

Meer weten over overdrachtsbelasting?

Wil jij een bestaand huis kopen? We helpen je graag, ook als je óuder bent dan 35.

Studieschuld telt minder zwaar

Wat is een studieschuld?

Een studieschuld is een schuld die je opbouwt bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) wanneer je tijdens jouw studie leent. Deze schuld kan oplopen tot tienduizenden euro's.

Wat is er veranderd?

Heb je na jouw studie een studieschuld overgehouden? Goed nieuws, want een huis kopen wordt voor jou iets makkelijker. Doordat de bank vanaf volgend jaar rekent met de gemiddelde rente over de afgelopen vijf jaar, kun je meer lenen voor je huis. Tot volgend jaar geldt nog een vast percentage.

Meer weten over een woning kopen met een studieschuld?

Wil je weten hoeveel invloed jouw studieschuld heeft op een hypotheekaanvraag? Vraag het ons!

Tweede inkomen telt voor 90% mee

Wat is een tweede inkomen?

Wanneer je samen met je partner een woning koopt kan de hypotheek berekent worden naar draagkracht van beide inkomens. De partner met het hoogste inkomen wordt vaak gezien als 1e inkomen, het lagere inkomen als 2e.

Bij het berekenen van jouw maximale hypotheek, telt vanaf 1 januari 2021 het tweede inkomen voor 90% mee. Betekent dit dat tweeverdieners meer mogen lenen? Helaas niet. Het bedrag dat je volgend jaar mag lenen, hangt af van de nieuwe woonquotes van het Nibud!

Weten wat jij mag lenen?

Wil je in 2021 samen met je partner een huis kopen? We helpen graag.

NHG-grenst stijgt naar 325.000 euro

Wat is de NGH-grens?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op een hypotheek. Wanneer je een NHG-hypotheek afsluit en je moet je huis verkopen voor minder dan je hypotheekschuld door bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of door een scheiding, dan kan de NHG deze restschuld op je hypotheek kwijtschelden.

Wat is er veranderd?

Op het moment mag je hypotheek maximaal 310.000 euro zijn om voor NHG in aanmerking te komen. Vanaf het nieuwe jaar is dat 325.000 euro. Verduurzaam jij jouw woning, dan kun je zelfs een NHG-hypotheek afsluiten tot 344.500. Het hebben van een NHG-hypotheek kan tot wel 0,6% schelen op de rente die je betaalt.

Meer weten over de NGH-grens?

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een NHG-hypotheek? Neem gerust contact op.